Telraam-test: Hoe druk is het in jouw straat?

Elke dag verplaatsen we ons door de stad: te voet, op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer. Maar hoe druk is het eigenlijk in jouw buurt? Verandert dat gedurende de dag?
De gemeente ‘s-Hertogenbosch wil hier beter inzicht in krijgen en deze informatie slim benutten om de mobiliteit in wijken en buurten te verbeteren. Daarom doen we, samen met studenten van het IoT Stadslab – een samenwerking tussen de gemeente en verschillende Bossche scholen – onderzoek naar verkeersstromen. In het Stadslab bedenken studenten innovatieve oplossingen voor de stad, bijvoorbeeld op het gebied van verkeer, veiligheid en technologie, om buurten aangenamer te maken.

Studenten testen slimme sensor

Voor dit onderzoek gebruiken de studenten slimme sensoren: Telraam. Deze sensoren meten het aantal voetgangers, fietsers, auto’s en grotere voertuigen dat passeert op 4 locaties in onze gemeente. Zo krijgen we beter inzicht in de verkeersdrukte in de straat.  Bekijk de data die tot nu toe verzameld is op de website van Telraam.

We vergelijken deze nieuwe technologie met traditionele methodes, zoals slangtellingen op de weg. Op basis daarvan onderzoeken we of Telraam een betrouwbare manier is om in de toekomst het verkeer beter en veiliger te maken.

Daarnaast worden de Telramen ingezet voor een experiment met verlichting, we ontdekken of slimme verlichting invloed heeft op welke route mensen nemen. Kiezen inwoners vaker voor een goed verlichte weg, of maakt het hen niet uit? Met Telraam-sensoren tellen we hoeveel mensen de lichtroute volgen. Zo leren we hoe we verlichting slimmer kunnen inzetten: energiebesparend, maar ook veilig en prettig voor iedereen.

Privacy staat voorop

We hechten veel waarde aan een zorgvuldige en verantwoorde uitvoering van het onderzoek:

  • Telraam filmt niet en verzamelt geen persoonlijke gegevens.
  • De verzamelde informatie wordt uitsluitend gebruikt voor onderzoek en verbetering van het verkeer.

Zo werken we samen aan een veilig en prettig ‘s-Hertogenbosch, vandaag én in de toekomst!