
LAB-S
’s-Hertogenbosch houdt zich iedere dag bezig met belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Denk aan de woningmarktcrisis, de energietransitie, schulden en armoede, en versnipperde dienstverlening aan inwoners. Om deze uitdagingen goed aan te pakken en vernieuwing aan te moedigen, is LAB-S ontstaan. LAB-S staat voor LAB Sociaal.
Wat is LAB-S?
LAB-S is een community waar mensen samenkomen. Hier worden ideeën uitgewisseld en gezamenlijk gewerkt aan vernieuwende oplossingen. Die ontmoeting vindt plaats op events en bijeenkomsten die we organiseren. Vaak rondom de verschillende uitdagingen die we oppakken.
LAB-S bestaat uit verschillende soorten mensen. Professionals, inwoners, ambtenaren, designers, gegevensspecialisten, software-ingenieurs, beleidsmakers, maatschappelijk werkers, app-bouwers en ga zo maar door. We bestuderen uitdagingen die vragen om vernieuwende oplossingen. Dit doen we door gebruik te maken van data en nieuwe technologie waar het maar kan.
Doelen van LAB-S
LAB-S heeft als doel om nieuwe mogelijkheden van data en technologie te gebruiken om armoede te verminderen, diensten aan inwoners te verbeteren, processen te verbeteren en om ervoor te zorgen dat niemand buitengesloten wordt.
LAB-S werkt samen met maatschappelijke partners en bedrijven. Hierdoor ontstaat een levendige omgeving waar ideeën worden bedacht, getest en uitgevoerd. Zo willen we sociale onderwerpen op een vernieuwende en effectieve manier aanpakken.
Samenwerking ‘labs’
Gemeente ’s-Hertogenbosch werkt al langere tijd samen met verschillende maatschappelijke partners en bedrijven in ‘labs’. Dit heeft al veel opgeleverd. Verschillende succesvolle projecten zijn uitgevoerd door Lab XL en IoT Stadslab. Deze labs zorgen ervoor dat nieuwe ideeën en technologieën op een goede manier worden verzameld, bedacht, getest en uitgevoerd.
Elk lab heeft zijn eigen onderwerpen waarop ze zich richten. Ook de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente doet mee met LAB Sociaal, of LAB-S.
Projecten
Langer thuis wonen met (zorg) technologie
Gemeente ‘s-Hertogenbosch, BrabantWonen, BrabantZorg, KW1C, Avans en Breda slaan de handen ineen. Ze onderzoeken samen hoe ze nieuwe technologie kunnen gebruiken in de zorg. Ze willen vooral kijken hoe data en technologie ervoor kunnen zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen. Maar ook hoe ze de zorg thuis kunnen krijgen. Dit is belangrijk, vooral voor mensen met dementie, een ziekte die steeds vaker voorkomt.
Inzet AI
De informatie over subsidies die de gemeente geeft is soms lastig te overzien. Daardoor ontvangen we minder subsidie aanvragen dan mogelijk is. Met de inzet van AI kunnen we het aanvragen van subsidies makkelijker maken. Zo kan niet-gebruik van deze regelingen voor een deel voorkomen worden. We willen hiermee bijvoorbeeld de burger automatisch verbinden aan het goede aanvraagformulier. De gemeente kan zo efficiënter werken en de inwoner krijgt sneller antwoord op zijn vragen.
Met AI kunnen we ook de vragen van de inwoner en aanvrager dus beter beantwoorden. Op termijn kan AI ook inzicht geven in trends en gedragspatronen van aanvragers. De aanpak en regels kunnen hier dan op aangepast worden.
Social digital Twin
Een digital twin is een virtuele kopie van een buurt, wijk of stad. We kunnen deze gebruiken om moeilijke problemen in de samenleving te begrijpen en op te lossen. Dit is handig voor simulaties, voorspellende analyses en om inwoners en partners te betrekken. Digital twins worden nu vooral gebruikt om stedelijke planning en verkeer te verbeteren. Maar ze kunnen ook helpen bij problemen zoals gezondheid, veiligheid, duurzaamheid, onderwijs, energie en inclusie. Een ‘social digital twin’ dus!
We bekijken welke maatschappelijke problemen we met data kunnen onderzoeken. Dit doen we samen met bijvoorbeeld de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente en projecten zoals ‘wijkgerichte aanpak’. Zo kunnen we sneller en gerichter reageren op wat er in onze stad gebeurt.